Wednesday, September 22, 2021
Home PREPORUČENO Đukanović potpuno prevaziđen političar, ne poštuje Ustav, prijeti, vrijeđa

Đukanović potpuno prevaziđen političar, ne poštuje Ustav, prijeti, vrijeđa

- Advertisement -

Jučerašnja izjava aktuelnog predsjednika države Mila Đukanovića, data na Cetinju, predstavlja flagrantan primjer nepoštovanja Ustava Crne Gore i antiustavnog ponašanja u javnom nastupu.

Podsjećamo, Đukanović je juče kazao da “nije pametno insistirati na ustoličenju mitropolita SPC u Cetinju i Cetinjskom manastiru. Mislim da je pametno izmjestiti taj događaj iz prijestonice i obaviti ga u nekom od drugih mjesta u Crnoj Gori, u nekom od brojnih hramova SPC”, nakon čega je uputio prijetnju u slučaju da se njegov “apel” ne uvaži, kazavši “da se nada da neće biti u situaciji da i sam bude na Cetinju 5. septembra”.

Na ovaj način, Đukanović je demonstrirao bahato nepoštovanje ustavnog poretka, odnosno člana 7. Ustava Crne Gore u kojem se kaže “Zabranjeno je izazivanje ili podsticanje mržnje ili netrpeljivosti prema bilo kome osnovu”.

Ovo je kontinuitet njegovog odnosa prema Ustavu, jer je i prošle i pretprošle godine izjavama da je SPC “tempirana bomba u temeljima Crne Gore” i brojnim sličnim izjavama, podsticao vjersku i nacionalnu mržnju prema jedinoj kanonski priznatoj pravoslavnoj crkvi u Crnoj Gori. Posebno je brutalan Đukanovićev odnos prema članu 14. Ustava Crne Gore u kojem piše da su “vjerske zajednice slobodne i ravnopravne u vršenju vjerskih obreda i vjerskih poslova”.

Izvjesno je da svojim “apelima” i ostalim izjavama u kojima pokazuje namjeru da on odredi gdje će se obavljati vjerski obredi i vjerski poslovi, aktuelni predsjednik države pokušava da suzbije i ograniči slobodu i ravnopravnost vjerskih zajednica u vršenju vjerskih obreda i vjerskih poslova.

Takođe, predsjednik DPS-a ignoriše i član 46. Ustava Crne Gore u kojem se kaže: “Svakome se jemči pravo na slobodu misli, savjesti i vjeroispovijesti, kao i pravo da promijeni vjeru ili uvjerenje i slobodu da, sâm ili u zajednici sa drugima, javno ili privatno, ispoljava vjeru ili uvjerenje molitvom, propovijedima, običajima ili obredom. Niko nije obavezan da se izjašnjava o svojim vjerskim i drugim uvjerenjima. Sloboda ispoljavanja vjerskih uvjerenja može se ograničiti samo ako je to neophodno radi zaštite života i zdravlja ljudi, javnog reda i mira, kao i ostalih prava zajemčenih Ustavom.”

Đukanovićev odnos nepoštovanja ustavnog poretka nastavlja se ignorisanjem i člana 55. Ustava Crne Gore: “Zabranjeno je djelovanje političkih i drugih organizacija koje je usmjereno na nasilno rušenje ustavnog poretka, narušavanje teritorijalne cjelokupnosti Crne Gore, kršenje zajemčenih sloboda i prava ili izazivanje nacionalne, rasne, vjerske i druge mržnje i netrpeljivosti.” Ovdje je posebno važan dio koji se odnosi na teritorijalnu cjelokupnost države Crne Gore, jer Đukanović svojim izjavama kao da Cetinje tretira van crnogorskog ustavnog poretka, afirmisanjem stavova da za Cetinje ne važe članovi Ustava koji važe za ostatak države.

SKUPŠTINA MOŽE POKRENUTI POSTUPAK ZA UTVRĐIVANJE DA LI JE PREDSJEDNIK POVRIJEDIO USTAV

Korisno je podsjetiti se i člana 98. Ustava Crne Gore koji se odnosi na prestanak mandata predsjednika države:

“Mandat predsjednika Crne Gore prestaje istekom vremena na koje je biran, ostavkom, ako je trajno spriječen da vrši dužnost predsjednika i razrješenjem.

Predsjednik odgovara za povredu Ustava.
Postupak za utvrđivanje da li je predsjednik Crne Gore povrijedio Ustav može pokrenuti Skupština, na predlog najmanje 25 poslanika.

Predlog za pokretanje postupka Skupština dostavlja predsjedniku Crne Gore na izjašnjenje.

Odluku o postojanju ili nepostojanju povrede Ustava donosi Ustavni sud i bez odlaganja je objavljuje i dostavlja Skupštini i predsjedniku Crne Gore.

Predsjednika Crne Gore Skupština može razriješiti kada Ustavni sud utvrdi da je povrijedio Ustav.”

Na kraju, upadljivo je i to što je Đukanović kazao da će biti “tamo gdje je većinska Crna Gora”. Da li predsjednik države i lider opozicionog DPS-a na ovaj način pokazuje da živi u prošlosti ili otvoreno demonstrira nepoštovanje izborne volje građana, prosudite sami.

Jedno je sigurno: na ovaj način, predsjednik DPS-a još jednom je, demonstracijom autokratskih manira, nepoštovanjem Ustava i huškačkom retorikom, potvrdio ono što većina, posebno mladih ljudi u Crnoj Gori zna i saopštava: da je Milo Đukanović apsolutno prevaziđen političar.

(BORBA)

- Advertisement -
- Advertisement -

Pratite nas

16,985FansLike
2,458FollowersFollow
61,453SubscribersSubscribe

Morate pročitati

- Advertisement -

Pročitajte još

- Advertisement -