Wednesday, September 22, 2021
Home CRNA GORA Đukanović prijeti: Ukoliko se ustoličenje ne izmjesti biću i ja na Cetinju!

Đukanović prijeti: Ukoliko se ustoličenje ne izmjesti biću i ja na Cetinju!

- Advertisement -

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović apelovao je danas da se ustoličenje Joanikija ne obavi na Cetinju 5. septembra, i poručio da je neophodno očuvati mir i stabilnost. Čini se da ova poruka predsjednika, više liči na unošenje razdora, nego na mir i pomirenje.

Nije pametno insististirati na ustoličenju mitropolita Srpske pravoslavne crkva na Cetinju, trebalo bi ga izmjestiti. Mislim da je ustoličenju mitropolita Joanikja dat prevelik značaj u Crnoj Gori”, kazao je Đukanović novinarima na Cetinju gdje je primio u posjetu predsjednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana.

On je poručio da se nada da će njegov apel da se ustoličenje Joanikija održi van Cetinja “čuti i uvažiti oni koji treba da ga uvaže”. Dodao je da će ukoliko se ustoličenje, i pored apela da se izmjesti, održi u Prijestonici, on biti 5. septembra na Cetinju.

I danas sam na Cetinju da doprinisem onome što nam je međunarodni zadatak. Nadam se da neću biti u situaciji da 5. septembra i sam budem na Cetinju. U dužem vremenskom periodu iz Srbije, beogradske Patrijaršije moglo se čuti mnogo neprimjerenih riječi na račun Crne Gore i Crnogoraca. One nijesu mogle biti doživljene drugačije do kao vrijeđanje. Te okolnosti su doprinijele da dobije mnogo više politički karakter nego što mu pripada i postane bezbjednosno osjetljivo”, istakao je Đukanović.

Prema njegovim riječima sve to događalo se uz neskriveno falsifikovanje činjenica i istorijskih fakata.

Takva politika je dovela do toga da se to u cetinjskoj javnosti tumači kao pokusaj sramoćenja. Orisustvuje se teškim posljedicama i nerazumijevanju u značajnom dijelu javnosti da se intronizacija dogodi u Cetinjskom manastiru. Nemoguće je takve poslove i aktivnosti obaviti na silu. Posebno ih nije moguće obaviti na silu na Cetinju. To moraju da zumjeti svi – novi mitropolit, beogradska Patrijaršija i državni autoriteti u Srbiji i Crnoj Gori”, poručio je Đukanović.

Naglasio je da ne treba da otćutimo takvu politiku prema Crnoj Gori.

Zbog svega što sam kazao, čini mi se jedino realnim da uputim apel da nije pametno insistirati na ustoličenju mitropolita SPC na Cetinju i Cetinjskom manastiru. Pametno je izmjestiti događaj iz Prijestonice i obaviti ga u nekom od drugih hramova. Jedino takav pristup bi bio dobar zalog za budućnost”, rekao je Đukanović.

- Advertisement -
- Advertisement -

Pratite nas

16,985FansLike
2,458FollowersFollow
61,453SubscribersSubscribe

Morate pročitati

- Advertisement -

Pročitajte još

- Advertisement -