Wednesday, September 22, 2021
Home CRNA GORA Joanikije: Naravno da će ustoličenje biti u Cetinjskom manastiru

Joanikije: Naravno da će ustoličenje biti u Cetinjskom manastiru

- Advertisement -

Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije potvrdio je da će njegovo ustoličenje 5. septembra biti na Cetinju, uprkos pozivima da zbog podignutih tenzija ono bude izmešteno.

– Podrazumijeva se da će to biti na Cetinju – rekao je mitropolit Joanikije za „Vijesti“, ne želeći da detaljnije komentariše događaj.

Na Cetinju je u nedjelju, 22. avgusta, održan protest zbog najavljenog ustoličenja Njagovog visokopreosveštenstva mitropolita crnogorsko primorskog Joanikija.

Ustoličenje mitropolita Joanikija najavljeno je za 5. septembar u Cetinjskom manastiru u prisustvu Njagove svetosti patrijarha srpskog Porfirija i velikog broja zvanica iz zemlje i inostranstva.

Jedan od lidera Demokratskog fronta i član Veća za nacionalnu bezbednost Milan Кnežević, najavio je da će Veće i Savet za odbranu i bezbednost odlučiti gde će biti postavljenje mitropolita – na Cetinju ili u Podgorici.

Naveo je da je njegov stav da ono bude u Cetinjskom manastiru i da neće podržati nijedan drugi predlog, osim ako ne bude došao od crkve.

Nezvanično, sa Joanikijem se pre 15-ak dana sastao potpredsednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović, nadležan za sektor bezbednosti.

Tada je mitropolit „bio otvoren za sve opcije”, ali je nekoliko dana kasnije, na sastanku sa premijerom Zdravkom Кrivokapićem i šefom policije Zoranom Brđaninom, odbacio mogućnost da se ustoličenje održi na drugom mestu.

To je potvrdio i u obraćanju javnosti u nedelju, kada je naveo da se on hirotonisao pre pune 22 godine upravo u Cetinjskom manastiru i da „nije izvanjac, već je rođen u Crnoj Gori“.

Prema nezvaničnim informacijama podgoričkog lista „Vijesti”, predstavnici Vlade će se još jednom sastati sa mitropolitom, najverovatnije nakon sednice Veća za nacionalnu bezbednost.

Advokat i član Pravnog saveta Mitropolije crnogorsko-primorske Dragan Šoć rekao je da ne mogu Veće i Savet da odlučuju gdje će biti ustoličen mitropolit „jer ne mogu svetovne vlasti da odlučuju gde će biti ustoličen verski poglavar“.

Sabor Srpske pravoslavne crkve je na zasedanju održanom 29. maja izabrao vladiku Joanikija za mitropolita crnogorsko-primorskog SPC. On je stupio na čelo Mitropolije crnogorsko-primorske nakon što je to mesto ostalo upražnjeno posle smrti mitropolita Amfilohija.

- Advertisement -
- Advertisement -

Pratite nas

16,985FansLike
2,458FollowersFollow
61,453SubscribersSubscribe

Morate pročitati

- Advertisement -

Pročitajte još

- Advertisement -