Wednesday, September 22, 2021
Home CRNA GORA Radulović podržava napore Ukrajinaca da otmu Krim Rusiji

Radulović podržava napore Ukrajinaca da otmu Krim Rusiji

- Advertisement -
Ministar vanjskih poslova Crne Gore Đorđe Radulović prisustvovao je danas u Kijevu na antiruskom samitu “Krimska platforma” i podržao napore ukrajinskih vlasti da povrate kontrolu nad Krimom po svaku cijenu.
Nakon što se upoznao sa ciljevima Krimske platforme, Radulović je zajedno sa ostalim učesnicima samita potpisao deklaraciju kojom se Rusija naziva okupatorom, a jedna od tačaka predviđa i uvođenje novih sankcija zvaničnoj Moskvi.
Učesnici samita “Krimske platforme” koji je održan u Kijevu usvojili su završnu deklaraciju koja se može svesti u četiri teze.
1. Uvođenje novih sankcija Rusiji, “ako bude bilo potrebno”,
2. Smisao formiranja “Krimske platforme” – sa isticanjem koordinacija i konsultacija sa ciljem “mirnog prekida privremene okupacije” poluostrva od strane Rusije,
3. Osuda “nezakonite aneksije Krima”, “kršenja ljudskih prava”, kao i “militarizacije Krima koja podkopava bezbjednost i stabilnost u Crnomorskom regionu”,

4. Poziv Rusiji da se pridruži platformi.

Samitu koji se održao na inicijativu Ukrajine, a sa ciljem razmatranjanja pitanja „povratka“ kontrole nad Krimom prisustvovali su predstavnici 40 zemalja i međunarodnih organizacija.

Crnogorski šef diplomatije je nastavio svoju antirusku misiju i dao je svoj doprinos na samitu  tako što je izjavio da Crna Gora razumije i cijeni napore Kijeva u pravcu uspostavljanja Krimske platforme, koja je usmjerena na pronalazak trajnog diplomatskog rješenja tog pitanja.
A o kakvom diplomatskom rješenju se radi, najbolje je objasnio ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski koji je izjavio da Ukrajina ima namjeru da uradi sve što je moguće kako bi „vratila poluostrvo“ i da im u tome treba pomoć partnera, među koje spada i Crna Gora.
Podsjetimo, u Kremlju su saopštili danas da “Krimsku platformu” smatraju antiruskim i neprijateljskim događajem. Lavrov je nazvao ovaj sastanak divljanjem na kojem Zapad nastavlja da podstiče nacionalistička, rasistička raspoloženja savremenih ukrajinskih vlasti.
- Advertisement -
- Advertisement -

Pratite nas

16,985FansLike
2,458FollowersFollow
61,453SubscribersSubscribe

Morate pročitati

- Advertisement -

Pročitajte još

- Advertisement -