Wednesday, September 22, 2021
Home KOLUMNE "DPS medijskom histerijom odgovara na osipanje članstva i moći"

“DPS medijskom histerijom odgovara na osipanje članstva i moći”

- Advertisement -

Piše: Luka Radonjić

Pojačana prisutnost političkog ekstremizma, koji je oblikovan kroz retoriku i djelovanje stranaka bivšeg režima (prije svih DPS), a vidljiv zahvaljujući medijskoj histeriji pokrenutoj u susret ustoličenju vladike Joanikija, ima uzroke u sljedećim činjenicama:

Nekad glavna vladajuća stranka, a danas vodeća opoziciona (DPS) gubi svoju poziciju na političkoj i medijskoj sceni i suočava se sa padom političko – medijske moći i uticaja, a to za rezultat ima ono što analitičari nazivaju “rasipanjem nekad jedinstvenog biračkog tijela”. Medijska histerija jedan je od njihovih odgovora na ovo stanje.

Prije svega, percepcija DPS-a u očima naroda više nije ista. To više nije stranka koja može “da ti završi sve”, štaviše, daleko su od te pozicije, a u značajnoj mjeri više ni svojim najbližima ne mogu da omoguće nekadašnji nivo privilegija i mogućnosti na račun države. Kada pročitate da je neki, do juče debelo privilegovani pojedinac, napisao u tekstu “ovo se više ne može izdržati”, većini je to smiješno. Tek je osam mjeseci prošlo od formiranja nove vlade, a pojedini već “kriziraju” kako se “ne može više izdržati”. To jeste smiješno ali njihov subjektivni osjećaj je zaista takav. Ne može više da se o državnom trošku u nedogled putuje, jede, pije, oblači i da se finansiraju svakojaki projekti. To je ranije već zapaženo i slikovito opisano sljedećim riječima: oni su nervozni jer sad moraju da troše svoje pare. I to im je veliki problem, pa svako malo preko svojih poluhisteričnih tekstova i fejsbuk objava traže od komita da naprave neku frku, da se nešto desi, itd.

Ovdje je važno naglasiti da se ne radi samo o novcu, već u određenim slučajevima o čitavoj perspektivi pojedinca koji je svjestan da je do određene pozicije došao, ne zahvaljujući znanju, talentu, radu i sposobnostima, već linijom političke podobnosti.

Luka Radonjić

Kada je u pitanju medijska scena, DPS je i na ovom polju izgubio svoju poziciju. Glavni politički rivalitet na medijskoj sceni odvija se između DF i koalicije “Za budućnost Crne Gore” na jednoj strani, i Vlade i Demokratske Crne Gore na drugoj strani. Ovaj rivalitet je kod dijela birača parlamentarne većine u početku bio nepopularan (kod nekih je i sada), ali dugoročno ovaj rivalitet predstavlja rekonfiguraciju političke scene i birači prepoznaju partije vladajuće većine kao glavne faktore i rivale između kojih se opredjeljuju. Sa tim u vezi je i podatak, da sve ali bukvalno sve stranke parlamentarne većine, bez izuzetka, bilježe rast broja novih članova. Koliko se tu radi o pragmatičnosti novih članova a koliko o oslobađanju ljudi u smislu – da su sada slobodniji da budu članovi stranke čiji program podržavaju, to je pitanje za širu analizu. Takođe, DPS je nedavno izgubio Javni servis (RTCG). I nije slučajno što se početak medijske histerije na internet portalima, vremenski poklapa sa ovim događajem.

Izvjesno je da su Demokrate preuzele tzv. “crnogorski državotvorni narativ”. To im je omogućilo još jedan put za ulazak u biračko tijelo bivših vladajućih koalicija. Otuda su napadi DPS-a na Demokrate postali veoma slični kao i napadi na DF, jer DPS sada na sve načine želi da sugeriše da su DF i Demokrate isti. Međutim, svakodnevnica ih demantuje. I sada, DPS u odnosu na Demokrate, ima istu onu frustraciju koju je nekada imao LSCG u odnosu na DPS, kada su im ovi “uzeli program”.

Na kraju, DPS danas najviše liči na ono što su godinama etiketirali drugima: retrogradna (stalno pričaju o prošlosti) i destruktivna (ulazak u ekstremizam) opozicija. Istorijska ironija ili istorijska pravda. Ili i jedno i drugo.

- Advertisement -
- Advertisement -

Pratite nas

16,985FansLike
2,458FollowersFollow
61,453SubscribersSubscribe

Morate pročitati

- Advertisement -

Pročitajte još

- Advertisement -