Wednesday, September 22, 2021
Home KOLUMNE Uklapa li se Marija u Boženinu viziju o sredinama sa vrijednostima koje...

Uklapa li se Marija u Boženinu viziju o sredinama sa vrijednostima koje ne korespondiraju sa opredjeljenjima Crne Gore!?

- Advertisement -

Crna Gora se mora štititi od nekontrolisanog davanja prava glasa ljudima koji često dolaze iz sredina sa vrijednostima koje ne korespondiraju ni sa unutrašnjim ni sa spoljnopolitčkim opredjeljenjima Crne Gore“, prokomentarisala je  u duhu politički korektnog govora po kriterijumima Pavelićeve NDH, Božena Jelušić, poslanica GP URA.

NVO sektor je ostao nijem na ovu „poruku ljubavi“ nekadašnje srednjoškolske nastavnice knjževnosti rođene u Metkovićima 1956. godine. Nije bilo tvita ambasada koje su tu da obezbijede poštovanje tekovina Zašpadnih vrijednosti i evropskih standarda. Tihovali su i kolumnisti Vijesti koji brane te iste tekovine čemu ima da zahvale pojačani nivo udobnosti u kojoj broje dane, nekad kao partneri DPS-a, nekad novoformirane lojalističke koalicije.  

Članica Odbora za prosvjetu, nauku, kulturu i sport, Komisije za praćenje i kontrolu postupka privatizacije, Kolegijuma Ženskog kluba Skupštine Crne Gore, Radne grupe za izradu Nacrta Zakona o Skupštini Crne Gore, zamjenica člana Stalne Delegacije u Parlamentarnoj skupštini NATO i  zamjenica člana Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje (plaćaju li se zaboga sva ova članstva i funkcije!? op.a), vjerovatno nije bila informasiana o slučaju Marije Vuković, atletičarke koju su ovih dana slavodobitno dočekivali na Cetinju i drugim lokacijama koje korspeondiraju sa unutrašnjim i spoljnopolitčkim opredjeljenjima Crne Gore. Marija je, naime, interno raseljejno lice iz Knina – sa tri godine izbjegla je iz rodnog grada spašavajući sa familijom živu glavu pred naletom hrvatske vojske u okviru zloglasne operacije „Oluja“. Sticajem okolnosti, jedna je od rijetkih žrtava progona u građanskim ratovima bivše Jugoslavije kojoj su crnogorske vlasti tokom minulih decenija dozvolile da dobije državljanstvo. Da li zbog sportskog talenta ili nekih drugih okolnosti, tek Mariji je progledano kroz prste što dolazi iz sredine koja ne korespondira sa unutrašnjim i spoljnjopolitičkim opredjeljenjem Crne Gore i poslanici GP URA Boženi Jelušić je sada vjerovatno drago zbog te greške.

Onima koji vjeruju u osnovna načela demokratije, prije svega u pravo građanstva koje se ostvaruje u uslovima slobode, jednakosti, transparentnosti i odgovornosti, uz dužno poštovanje pluraliteta stavova, sigurno nije zasmetalo to što se Božena raduje greški „sistema“ koja je omogućila da Marija nastupi za Crnu Goru ali jeste to što Jelušićkinu „poruku ljubavi“ navedenu u prvoj rečenici ovog teksta, nije osudila nijedna od onih organizacija koje mlate pare na poslovima odbrane demokratije kao ideala kojeg se treba pridržavati poštujući raznolikost iskustava i kulturoloških specifičnosti a ne odstupajući od međunarodno priznatih načela, normi i standarda.

Jeluškoj niko nije zatražio da odstupi sa funkcije poslanice i članice svih onih gorenavedenih komisija i radnih tijela, zbog svog komentara o sredinama sa vrijednostima koje ne korespondiraju sa unutrašnjim i spoljnjopolitičkim opredjeljenjima Crne Gore. Uprkos pojačanom narativu o navodnom antifašističkom karakteru poliitčkih subjekata i organizacija sa kojima Božena „dijeli unutrašnja i spoljnja opredjeljenja Crne Gore“. Po strani njeno nerazumijevanje da riječ demokratija u svojoj sadržini podrazumijeva vladavinu koja odslikava volju naroda i da država predstavlja zajednicu formiranu na volji makar natopolovične većine.

Božena, po svemu sudeći ne zna da nametanje volje manjine predstavlja glavnu odliku vladavine koja se naziva oligarhija. Tu dolazimo do karaktera grupacije koja je Jelušićku kandidovala za narodnog poslanika i dozvolila joj da preživi svoju „poruku ljubavi“ bez ijedne opomene, makar i samo u formi tvita.

Sve veće naprezanje je potrebno da bi se prepoznali i obrisi elitizma u tom skupu koji se pridružuje kolektivnom slavlju uspjeha atletičarke rođene u Kninu, a protivi se dodjeli državljanstava interno raseljenim licima sa prostora bivše SFRJ a dijele s nama vazduh već nekoliko decenija živjeći kao apartdridi tu pored nas, lišeni suštinske jednakosti da bi sistem koji omogućuje vladavinu manjine mogao da opstaje. Sve pod paravanom „unutrašnjih i političkih vrijednosti Crne Gore“.

Da ne duljimo: Uostalom, Boženinu „većinu“ treba razrušiti. Živjeli sloboda, jednakost i bratstvo!

M.I.

- Advertisement -
- Advertisement -

Pratite nas

16,985FansLike
2,458FollowersFollow
61,453SubscribersSubscribe

Morate pročitati

- Advertisement -

Pročitajte još

- Advertisement -