Wednesday, September 22, 2021
Home KOLUMNE Smejete se, a plakali bi

Smejete se, a plakali bi

- Advertisement -

Piše: Čedomir Antić

Ne znam kako da Vam se obratim.

Gospodin niste.

Ne znam kakav ste profesor, ako ste kao Rastoder i MilOn Ščekić, bolje da ni to ne potežemo. Premijer jeste… ali kakav, to će reći istorija, za savremenike ste zakasnili – jedni Vas trpe, drugi preziru, a stranci smatraju dragocenim – verujući da su sami bili pametni. Da se ne uvredite, ali tako je i jedan rimski car bio zadovoljan kad je imenovao konja u senat.

U svakom slučaju, pisali ste neko pismo i ja sam bio baš radoznao. Nekako ste me za ovih bezmalo godinu dana podsećali na tatinog i maminog sina, koga su moćni ali beznadni biološki tvorci postavili na mesto koje ga po svemu prevazilazi. Zbog toga se bune i bolji i gori, pa argument prevazilaze mržanja, zavist i nerazumevanje prema jadnim roditeljima… Pošto je abonent previsokog mesta izgleda ipak dovoljno mudar da zna kako isto ne zaslužuje, on se obično posveti poslu. Tо najčešće znači da pogne glavu, ćuti, dolazi na vreme, odlazi posle svih i sa grimasom na licu krije jedini proizvod svoga rada – zapaljenje hemoroida.

Sa Vama nije tako. Prvo Vi sedite u udobnoj fotelji. Nema zdravstvene pretnje. Drugo, Vi sprovodite politiku najmoćnijih Velikih sila i autoritarne crnogorske duboke države. Niste Vi prosvećena i delatna manjina, protiv koje su zatucani fanatici, agenti susedne države. Vi ste kućni rob koga su bela gospoda u Karolini ili Kejp Taunu, za vreme najveće moći, uoči pada i na vrhuncu pritisaka iz inostranstva izabrali da predstavlja crnce. U duhovnom smislu i mentalitetski – Vi ste kućni rob. Vi ste trijumf svih onih koji su mrzeli srpski narod. Imali smo takve na Kosovu i u Federaciji BiH. Razne albanske i bošnjačke jurišnike – Divjake, Desnice, Petroviće… U osmansko doba bio je među Srbima na Kosovu neki Gapo, a arbanaške poglavice i turski činovnici govorili su mu: “Gapo, udari pečat!”. On je to činio, a gospodari su govorili predstavnicima Velikih sila kako eto i oni sprovode versku toleranciju i uvažavaju srpski narod. Za to vreme, arbanaške lige su prognale 100.000 Srba, a pobile hiljade. Treće, Vi ste dovoljno veliki bezobraznik da, istina sa godinu dana zakašnjenja, odgovorite makar onima koji su omogućili Vaš izbor.

Meni je poznato da o demokratiji znate mnogo manje nego ja o rezanju materijala i čuvanju rezervnih delova. Ipak, pošto u javnosti ispadate ne samo neznalica već i gore od toga – voljni i zadovoljni ignorant koji tom svojom osobinom nanosi štetu drugima – dakle budala, moram da Vam nešto pojasnim. Vi ste izabrani na čelu liste koja je imala nekakav program i još osamdesetak kandidata. Da ste mislili da Vas neko bira po imenu, Vi bi ste svakako napravili sopstvenu listu, naveli bi ste šta sve nameravate da uradite tokom prve godine vlasti (obećali ste da nećete biti na vlasti tokom čitavog mandata), narod bi potom pohrlio da Vas glasa i Vi bi ste pobedili i Dukljane i posrbice, i socijaliste i demokate. Vi, Vaša žena, deca, klan i pleme došli bi na vlast, gde Vam je, je li, i mesto. Jer Vi ste ne samo najpametniji, najpošteniji i u svemu najsposobniji čovek u Crnoj Gori, već ste brate i najlepši. Ko kaže da takvih – za koje se čini da se istovremeno smeju i plaču – ima više u duševnim bolnicama nego na slobodi, taj govori gluposti i laže. Ko pomisli da ste po debljini i guzatosti više za Zvezde granda nego za politiku, taj je samo i isključivo zavidan.

Vi ste, ipak, u svojoj beskrajnoj i besmrtnoj skromnosti napravili grešku. Kandidovali ste se sa drugima, umesto sami. Pošto možete da istovremeno obavljate osam dužnosti – među kojima dve ministarske i premijersku – siguran sam da ste mogli da obavljate i dužnost svih poslanika i ministara – siguran sam da bi bilo jednostavnije da ste na svoja uska pleća i gabaritni torzo uprtili celu Crnu Goru. Uspeli bi zato što bi bivši vlastodršci, sa kojima ste glasali da su Srbi izvršili genocid i smenjivali doktora pravnih nauka sa mesta ministra pravde koje sada kao mašinac zapremate, jedva dočekali da podrže jednog takvog… oridžinala.

Govorite o SPC bez rumenila na licu koje se smeje i plače istovremeno. Zašto ste išli u Patrijaršiju? Da ne potpišete Temeljni ugovor? Ah, ne… Vi ste išli da preneste želje vernog naroda. Vi ste premijer građanske države, šta bi bilo da takve želje prenosite u vezi sa reisom ili nadbiskupom? Da li je to zavet blaženopočivšeg mitropolita?!

Da, srpske partije Vam daju većinu. Zašto? Pa iz istih razloga iz kojih se Vi sve ove godine pravite da ste Srbin. Imaju neki cilj. Oni ne žele da se na vlast vrati Đukanović pre nego što većina građana uvidi da ste Vi običan spavač, kamen u tuđoj ruci. Deo istog tima sa onim koji se ne buni protiv “Prirodne Albanije”, ali mu smeta da Srbi budu jedna i nedeljiva nacija. Zajedno ste tu kao kontrolnih 5% deonica, u vlasništvu stranaca koji su zemlju odavno razorili i podelili, pa im vi takvi (“pošteni” Srbi, Albanci…) trebate da bi nakon što zavade mogli i da vladaju. Samo, dok su srpski ciljevi javni, Vaši su tajni.

Meni nije žao što smo Vas izabrali. Bilo je važno da ode zločinac. Pokvarenih glupana je u Čovečanstvu toliko da su neizbežni. Da li su Srbi osuđeni da prave greške? Pa i nisu. Bez svake sumnje, slatko je bilo verovati u dvojni identitet i u bljuvotine pokojne Narodne stranke. Otrežnjenje je potrebno svuda – u Crnoj Gori, Srpskoj i Srbiji. Ako je Milo Đukanović bio metilna rakija, vi ste najgrđi mogući rasol. Niste za svakodnevnu upotrebu, uslovno ste korisni, a uvek dođe vreme da Vas sa bolom u glavi odlijemo. Nije normalno smejati se i plakati istovremeno, baš kao što se ne može biti pripadnik dve nacije. Žao mi je, Srbi više ne čine 90% građana Crne Gore, nije srpsko ni onih 60% koji dele našu kulturu. Srbi su oni koji pripadaju jednoj i nedeljivoj naciji, koji čine trećinu stanovništva i žive u većini na više od polovine teritrorije države i na većem delu primorja. Kao takvi mi ne tražimo ništa posebno, samo ono što imaju Albanci u Severnoj Makedoniji i Srbi u Bosni i Hercegovini. Nećete nas prevariti i obmanuti. Ako budete odugovalačili sa uspostavom ravnopavnosti, tražićemo ono što su od Srbije zahtevali Vaši “parneri” iz Prištine. Izgleda da je Vaša podla politika najbolji put da se srpski narod suoči sa istinom i prihvati najpravednije i najrazumnije ciljeve.

I molim Vas, da se razumemo. Kada punoletnu decu upotrebljavate u političke svrhe – kao mestobljustitelje, izaslanike, savetnike, kurire… – nemojte da očekujete da će ih javnost gledati drugačije nego kao političare.

- Advertisement -
- Advertisement -

Pratite nas

16,985FansLike
2,458FollowersFollow
61,453SubscribersSubscribe

Morate pročitati

- Advertisement -

Pročitajte još

- Advertisement -