Wednesday, September 22, 2021
Home CRNA GORA Medojević: Dok se mi bavimo Rezolucijama, Srbija ekonomski raste i isplaćuje penzije...

Medojević: Dok se mi bavimo Rezolucijama, Srbija ekonomski raste i isplaćuje penzije bez dotacija iz budžeta!

- Advertisement -

Dok se mi bavimo nadgornjavanjem oko tema iz prošlosti, Srbija grabi snažnim koracima ka stabilizaciji javnih finansija i ekonomskom rastu, što se najbolje očituje time što penzije isplaćuju iz sopstvenih izvora, bez dotacija iz budžeta, saopštio je predsjednik PZP-a Nebojša Medojević.

-Danas sam pročitao informaciju da je Fond PIO Srbije isplatio penzije iz sopstvenih izvora, bez dotacija iz budžeta. To je veoma važan pokazatelj ozdravljenja javnih finansija i privrednog rasta i rasta zaposlenosti. Poznato je da je najvažniji izvor prihoda Fonda PIO naplata doprinosa na zarade. Činjenica da naplaćeni doprinosi na zarade aktulene generacije zaposlenih pokriva troškove aktuelnih penzionera ukazuje na rast zaposlenosti, kao jednog od dva ključna pokazatelja privrednog rasta. Rast zaposlenosti i rast izvoza su prametri koji najbolje ukazuju da ekonomija Srbije ima pozitivne i održive trendove rasta.- kazao je Medojević.

Za razliku od Srbije, situacija u Crnoj Gori je po tom pitanju drastično drugačija.

-Nažalost, stanje u Crnoj Gori je sasvim drugačije. U 2020. godini izvorni prihodi Fonda PIO pokrivali su samo 76,38 odsto troškova isplate penzija. A 23,62 posto isplaćenih penzija je pokriveno dotacijama iz budžeta (102,5 mil EUR).

Pad zaposlenosti, pad izvoza, pad direktnih stranih investicija, pad BDP od šest odsto u prvom kvartalu, pad naplate PDV-a, dvocifren budžetski deficit, su neumoljivi pokazatelji negativnih trendova crnogorske ekonomije.

Očigledno da ova Kriva Vlada nema odgovore na ove izazove i da ih samo zanimaju provizije od finansijskih transakcija i nekontrolisano trošenje novca građana Crne Gore- zaključio je Medojević.

- Advertisement -
- Advertisement -

Pratite nas

16,985FansLike
2,458FollowersFollow
61,453SubscribersSubscribe

Morate pročitati

- Advertisement -

Pročitajte još

- Advertisement -