Wednesday, September 22, 2021
Home CRNA GORA SAMOREKLAMERI: Krivokapić i Spajić o trošku budžetskih obveznika Crne Gore poziraju na...

SAMOREKLAMERI: Krivokapić i Spajić o trošku budžetskih obveznika Crne Gore poziraju na OI u Japanu

- Advertisement -

Premijer Zdravko Krivokapić i ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić otputovali su na otvaranje Olimpijskih igara u Tokio, a već pet dana borave tamo o trošku države.

Spajić svakodnevno na društvenim mrežama objavljuje fotografije iz Tokija, pa je danas tvitnuo sa meča najboljeg svjetskog tenisera Novaka Đokovića.

-Crnogorski skauti došli da vrate Đokovića u Jasenovo Polje- napisao je danas Spajić uz selfi sa Krivokapićem.

Kada su krenuli iz Crne Gore najavili su da će prisustvovati otvaranju igara, ali izgleda da su odlučili da  odmore od problema u državi pa su o trošku građana produžili boravak.

Zbog boravka u Tokiju, Krivokapić je odložio i premijerski sat za 29. jul, a koliko će boravak Spajića i Krivokapića na OI koštati građane nije poznato.

Bitno je da je premijer Zdravko Krivokapić uspješno ispunio svoj osnovni cilj boravka u Tokiju, na bespoštednom “crnogorčenju” bi mu pozavidio i njegov prezimenjak Ranko.

Evropski lideri zaobišli Tokio

Emanuel Makron je prisustvovao otvaranju OI u Japanu i ostao je tamo 36 sati, vratiće se na zatvaranje samo zato što je Francuska domaćin narednih igara i tada zvanično počinje odbrojavanje do početka OI 2024. Ni kancelar i predsjednik Austrije Sebastijan Kurc, odnosno, Aleksander van Der Belen nisu objavili planove za odlazak u Tokio. Vicekancelar i ministar sporta Verner Kegler nije otišao na otvaranje OI zbog ograničenja putovanja ali i zato što ne želi da koristi svoju poziciju za privilegovano putovanje.
Svečanom otvaranju u Tokiju iz Hrvatske prisustvovala jedino bivša predsjednica Kolinda Grabar Kitarović kao članica Međunarodnog olimpijskog komiteta ( IOC).  Na igrama ne prisustvuju ni premijer Andrej Plenković ni predsjednik Zoran Milanović.

Iz Njemačke ni kancelarka Angela Merkel ni ministar Unutrašnjih poslova Horst Zehofer niti ministar inostranih poslova Haiko Mas nisu putovali za Tokio, dok su Grčku predstavljale starije ličnosti iz svijeta politike i sporta, uključujući zamjenika ministra kulture i sporta Lefterisa Avgenakisa. Premijer  Mađarske Viktor Orban je kazao u radio intervjuu da on neće biti prisutan na otvaranju Olimpijskih igara, obrazloživši riječima: ne bi bilo u redu ja mislim, ako su ljudi isključeni sa igara da njihovi izabrani predstavnici budu tamo.

Ni predsjednik Serđo Matarela ni premijer Italije Mateo Dragi nisu prisustvovali ceremoniji otvaranja. Umjesto njih, italijansku vladu je predstavljala Valentina Vezali, šestostruka dobitnica zlatne medalje u mačevanju, inače italijanska podsekretarka za sport i Đovani Malago, predsjednik Italijanskog nacionalnog olimpijskog komiteta
Premijer Luksemburga Ksavijer Betel nije krenuo put Tokija, ali je državu predstavljao Veliki vojvoda Luksemburga Anri.

Suma sumaru, izuzev Makrona, Vojvode Anrija i poljskog predsjednika Andreja Džude. nijedan predsjednik niti premijer država članica EU nije bio na otvaranju OI.

Sva njihova zadržavanja su od 36 sati Makronovih do Džudina 3 dana. Samo delegacija Montenegra ostaje onako baš domaćinski.

Zanimljivo da na otvaranju igara nije bilo ni bivšeg premijera Japana Šinzoa Abea, koji je najzaslužniji za održavanje OI u toj zemlji.

Nijedna evropska ekonomija, koja je svaka barem stotinu puta jača od naše, ne želi da troši novac na  boravak svojih državljan u Tokiju , osim nas. Mi smo ionako šampioni bez konkurencije.

IZVOR: Borba

- Advertisement -
- Advertisement -

Pratite nas

16,985FansLike
2,458FollowersFollow
61,453SubscribersSubscribe

Morate pročitati

- Advertisement -

Pročitajte još

- Advertisement -