Monday, August 2, 2021
Home CRNA GORA Dvotrećinski poslanici parlamentarne većine za izbor nove Vlade, Bečić i URA ne...

Dvotrećinski poslanici parlamentarne većine za izbor nove Vlade, Bečić i URA ne daju Krivokapića

- Advertisement -

Treći sastanak parlamentarne većine koji je počeo u 17 sati, a kojim bi se riješila kriza vlasti, završen je bez konkretnog dogovora.

Dvadesetsedam poslanika vladajuće većine je za novu Vladu, dok bi rekonstrukciju podržalo samo 14 poslanika.

Zanimljivo je da se i poslanici, njih 14 koji nijesu za novu Vladu, zalažu za rekonstrukciju postojeće. To u praksi znači da niko od 41 poslanika većine ne podržava ovu i ovakvu Vladu.

“Demokratski front ostaje pri nepromijenjenom stavu da je izbor nove vlade i novog premijera model za razrešenje aktuelne krize. Zdravko Krivokapić  i Aleksa Bečić ostavši u ubjedljivoj manjini, grčevito braneći svoje fotelje i lične interese, i ne prihvatajući pravila demokratije i  ponuđeni kompromis, preuzimaju odgovornost za sve što će se u budućnosti dalje dešavati”, saopšteno je iz ovog političkog saveza nakon sastanka.

Predsjednik Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović rekao je da na sastanku parlamentarne većine nije bilo dogovora, te da su danas svi na sastanku na neki način nezadovoljni radom Vlade.

“Niko od današnjih subjekata nije rekao da ne bi ništa dirao„, dodao je on.

Istakao je da su i danas u statusu kvo, ali koliko će to potrajati zavisi od velikih političkih subjekata.

“Ja opštimizam ne mogu da saopštim. Danas smo konstatovali razlike. Izbor nove Vlade i rekonstrukcija su bile dvije opcije. Mi smo trenutno u statusu kvo, a to nam ne donosi dobro. Koliko će potrajati zavisi od velikih političkih subjekata. Moraćemo nešto da mijenjamo, ali ovom pesimizmu ja nisam doprinio“, kazao je Danilović.

Sastanku su prisustvovali Andrija Mandić (Nova sprska demokratija), Milan Knežević, (Demokratska narodna partija), Branko Radulović (Pokret za promjene), Marko Milačić (Prava Crna Gora), Vladimir Joković (SNP), Miodrag Lekić (DEMOS), Maksim Vučinić (Radnička partija), Goran Danilović (Ujedinjena Crna Gora), Aleksa Bečić i Boris Bogdanović (Demokrate), Miloš Kontar i Zoran Mikić (URA) i Zoran Miljanić (CIVIS).

Oni su trebali da se izjasne o opcijama za izlazak krize – rekonstrukciji Vlade koju zagovaraju Demokrate ili izboru nove Vlade s novim premijerom, za šta se zalaže Demokratski front i dio koalicije “Za budućnost Crne Gore”.

Prvi sastanak parlamentarne većine održan je 24. juna, na inicijativu lidera Demosa i Socijalističke narodne partije, Miodraga Lekića i Vladimira Jokovića.

Čelnici Demokratskog fronta odbili su tada mogućnost rekonstrukcije Vlade na čijem bi čelu ostao premijer Zdravko Krivokapić, poručivši da u slučaju da ne bude saglasnosti o novom kabinetu, najkasnije do kraja godine treba organizovati vanredne parlamentrane izbore.

Na drugom sastanku, koji je, opet na inicijativu Lekića i Jokovića, održan 6. jula, nije bilo nikakvog pomaka u rješavanju krize.

- Advertisement -
- Advertisement -

Pratite nas

16,985FansLike
2,458FollowersFollow
61,453SubscribersSubscribe

Morate pročitati

- Advertisement -

Pročitajte još

- Advertisement -