Sunday, August 1, 2021
Home CRNA GORA Kadar duboke države DPS-a pripremio novi Temeljni ugovor sa SPC, da li...

Kadar duboke države DPS-a pripremio novi Temeljni ugovor sa SPC, da li Krivokapićem upravlja Milo Đukanović!?

- Advertisement -

Farsa oko usaglašavanja Temeljnog ugovora sa SPC iz dana u dan biva sve tragikomičnija! Nakon što je nagovješteno da patrijarh Porfirije nije spreman da potpiše novu verziju Temeljnog ugovora koju je pripremio tim Zdravka Krivokapića, u javnost je isplivalo i da je riječ o uratku dugogodišnjeg činovnika DPSD režima Ivana Šikmanovića, koji obavlja funkciju savjetnika premijera a koji je tajno vopdio kampanju protiv smijenjenog ministra pravde Vladimira Lepšosavića!

Riječ je dugogodišnjem činovniku DPSD(p) koji je 2013. godine imenovan na poziciju Šefa odsjeka za normativne poslove u MUP-u na predlog tadašnjeg resornog ministra Raška Konjevića.

U prethodnoj Vladi Duška Markovića, Šikmanović je, nakon što je formirano Ministarstvo javne uprave, 2016. godine, iz MUP-a prešao na funkciju načelnika u ovom ministarstvu, na koje ga je postavila ministarka Suzana Pribilović.

U prethodnoj Vladi, Šikmanović je opstao uprkos raskidu saveza Đukanovića i Krivokapića kao kadar blizak DPS-u. Zbog toga se Šikmanović, nakon što je formirano Ministarstvo javne uprave, 2016. godine, iz MUP-a preselio na funkciju načelnika u ovom ministarstvu, na koje ga je postavila DPS ministarka Suzana Pribilović!

Poseban fenomen u vezi Šikmanovića je da je i njegova supruga Ivana Šikmanović dugogoišnji visokopozicionirani kadara Ministarstva vanjskih poslova, koja je, nakon jednogodišnjeg boravka u Moskvi, preseljena u crnogorsku ambasadu u Sjevernoj Makedoniji!

Šikmanović koji se nadao da bi mogao da zamijeni Vladimira Leposavića na mjestu ministra pravde ili makar Ivana Vukićevića na funkciji državnog sekretara je 2018. godine napustio je funkciju načelnika u Ministarstvu javne uprave da bi se pridružio supruzi na bolje plaćenoj diplomatskoj misiji.

Sada je ovaj kadar duboke države DPS-a kojim se okružio Krivokapić braneći tekovine Mila Đukanovića izmijenio sadržinu Temeljnog ugovora koji je pripremio Leposavić do mjere da je on znatno nepovoljniji za Srpsku pravoslavnu crkvu od onog kakav je potpisan sa Rimokatoličkom crkvom ili Islamskom zajednicom.

Time je Krivokapić poslao poruku i mitropolitu Joanikiju da ne namjerava da održi nijedno obećanje od mnogobrojnih koje je davao trudeći se da odbrani premijersku poziciju. Podsjetimo, Krivokapić je kako saznajemo iz pouzdanih izvora tražio da Temeljni ugovor koji je pripremio Leposavić patrijarh potpiše u Podgorici uoči lokalnih izbora u Herceg Novom kako bi na taj način podigao svoju cijenu u neformalnoj koaliciji sa Demokratama.

Kada je patrijarh izrazio spremnost da Temeljni ugovor potpiše 12. jula na Vasiljevdan, Krivokapić je izašao sa pričom da ugovor ima članove koji nisu u duhu sa crnogorskim zakonom što se ispostavilo netačnim.

Sada je premijer koji u parlamentu uživa podršku sedmine poslanika i to partije sa kojom je bio u koaliciji na lokalnim izborima u Nikšiću iako je insistirao da formira tzv. eskpertsku Vladu u kojoj neće biti političara.

Krivokapić je sada sa povjeravanjem pripreme Temeljnog ugovora kadroviku DPS režima, potpuno ogolio svoju ulogu čuvanja Đukanovićevog sistema na vlasti.

Ostaje da se vidi da li će istoj funkciji služiti i Demokratska Crna Gora koja je sada formalno jedini čuvar Krivokapića u premijerskoj fotelji s obzirom da bi eventualna podrška DPS-a premijeru potvrdila da je na sceni najteža vrsta političke korupcije.

IU ponedjeljak je zakazan sastanak lidera partija parlamentarne većine na kojem će se raspravljati o zamjeni ili rekonstrukciji Vlade. Demokratski front insistira na zamjeni Krivokapića, odnosno izboru nove Vlade koja bi pripremila uslove za demokratske izbore što aktuelni premijer i njegovi kadrovi DPS duboke države odbijaju.

POVEZANO:

GOTOVO JE SA KRIVOKAPIĆEVOM OPSENOM: SPC neće potpisati Temeljni ugovor sa njim!

- Advertisement -
- Advertisement -

Pratite nas

16,985FansLike
2,458FollowersFollow
61,453SubscribersSubscribe

Morate pročitati

- Advertisement -

Pročitajte još

- Advertisement -