Sunday, August 1, 2021
Home CRNA GORA Đukanović: SPC odgovorna za genocid u Srebrenici

Đukanović: SPC odgovorna za genocid u Srebrenici

- Advertisement -

Milo Đukanović, koji je po sopstvenom priznanju pomagao u ratnim godinama Republiku Srpsku šaljući gorivo kada im je Slobodan Milošević uveo sankcije, optužio je Srpsku pravoslavnu crkvu da je odgovorna za kako je naveo genocid u Srebrenici!

Srbija nikad nije prihvatila nezavisnost Crne Gore i pomirila se s tim, te gleda našu državu kao dio srpskog svijeta, rekao je aktuelni predsednik Crne Gore Milo Đukanović. On je optužio Srpsku pravoslavnu crkvu za klerikalni fašizam, Srbiju da izaziva nestabilnost, a Rusiju da je u tome podržava.

Đukanović je to kazao na konferenciji „Zapadni Balkan: Ključni dio slagalice evropske bezbednosti“ u Slovačkoj.

Crnogorski predsjednik kaže da je važno analizirati odnos Srbije prema Crnoj Gori, kao i prema zemljama u regionu.

„To je tradicionalan odnos u kom Srbija nije prihvatila nezavisnost Crne Gore. Mogu to potvrditi za vreme za koje sam u politici, a to možemo potvrditi i istraživanjem istorijskih dokumenata čak iz 19. veka“, ističe Đukanović.

Predsjednik Crne Gore kaže da je „uloga Srbije u regionu potencijalno destruktivna, zato što se Srbija vratila politikama iz ranih devedesetih“.

„Srbija je tu da sačuva interes Srba gdje god žive u regionu. To je ista greška koju je Slobodan Milošević napravio devedesetih, znamo što se desilo u Bosni i Hercegovini“, istakao je Đukanović, prenosi RTCG.

Dodaje da „ne može miješanje u unutrašnje stvari jedne države biti legitiman cilj“.

„Žao mi je što Srbija ponavlja greške i plašim se da je to realističan potencijal za stvaranje nestabilnosti u regionu. Srbija to čini oslanjajući se na podršku Moskve“, istakao je Đukanović.

Crna Gora je devedesetih bila jedina zemlja u regionu koja nije učestvovala u ratovima, a pored toga je primila i više od 120.000 izbeglica na svoju teritoriju, kaže Đukanović i dodaje da su ponosni na činjenicu što je Crna Gora stekla svoju državnost bez rata.

Crnogorski predsjednik optužio je Srpsku pravoslavnu crkvu da je „manipulisala pitanjem Zakona o slobodi veroispovesti“.

„Otvaranje pitanja izmena Zakona o slobodi vjeroispovesti učinjeno je u pogrešnom periodu, uoči parlamentarnih izbora, i SPC je uložila sve resurse da manipuliše tim pitanjem u crnogorskoj javnosti i da predstavi na način kako je željela i upotrijebi kao alat za ostvarenje velikosrpskih interesa, te da oni dođu na vlast, i u tome je uspela“, tvrdi Đukanović.

Kako kaže, taj „fenomen zaslužuje ozbiljnu pažnju“.

„Imamo veoma ozbiljan deformitet, a to je da je Srpska pravoslavna crkva postala politički akter u Crnoj Gori. Postali su nosioci veoma retrogradne ideologije. Nažalost, vidim tu nešto veoma slično klerikalnom nacionalizmu, pa čak i klerikalnom fašizmu. Imam veoma svježe sjećanje na devedesete, kada je Srpska crkva stigla prije vojske. Išli su istom putanjom – prvo crkva, pa vojska i, na kraju, odgovorni su za genocid u Srebrenici. Crkva je opasno oruđe u rukama retrogradnog nacionalizma i treba da usmjerimo političku odgovornost i pažnju na njih ako želimo da otklonimo destruktivne sile, opasne za mir i stabilnost na Zapadnom Balkanu“, ocenio je Đukanović.

Srpska crkva je, dodaje, istovremeno, blisko povezana sa Ruskom pravoslavnom crkvom.

„Znamo u kojoj mjeri ta crkva radi u ruskom nacionalnom interesu. Mislim da su to sve delići velike slagalice koja urušava evropski sistem vrednosti i društva“, zaključio je Đukanović.

POVEZANO:

Milo, svaka baba zna šta si radio 90-ih (VIDEO)

- Advertisement -
- Advertisement -

Pratite nas

16,985FansLike
2,458FollowersFollow
61,453SubscribersSubscribe

Morate pročitati

- Advertisement -

Pročitajte još

- Advertisement -