Sunday, August 1, 2021
Home CRNA GORA GOTOVO JE SA KRIVOKAPIĆEVOM OPSENOM: SPC neće potpisati Temeljni ugovor sa njim!

GOTOVO JE SA KRIVOKAPIĆEVOM OPSENOM: SPC neće potpisati Temeljni ugovor sa njim!

- Advertisement -

Za Srpsku pravoslavnu crkvu je svaka verzija Temeljnog ugovora, osim one koja je ranije usaglašena sa pravnim timom Vlade Crne Gore neprihvatljiva, potvrđeno je protalu Borba iz patrijaršije kao i da se SPC neće oglašavati na pokušaje Krivokapića da na mala vrata progura nešto što sa Crkvom nije usaglašeno!

“Za nas postoji samo jedan jedini Temeljni ugovor koji je usaglašen sa Vladom Crne Gore prije nekoliko mjeseci. Nikakve druge dokumente koji se naknadno pojavljuju Crkva niti će uzimati u razmatranje niti će se njima baviti. Za SPC postoji samo jedan jedini Temeljni ugovor, a to je onaj koji je usaglašen i koji je premijer Zdravko Krivokapić nakon velikog skandala koji je napravio u Patrijaršiji odbio da potpiše. Nakon svega što se izdešavalo, ne našim krivicom, Temeljni ugovor više nije tema kojom ćemo se baviti”, rečeno je portalu Borba u Patrijaršiji.

Podsjetimo, pravni tim Vlade Crne Gore koji je predvodio ministar prave Vladimir Leposavić usaglasio je sadržaj temeljnog ugovora sa pravnim ekspertima SPC i premijer Krivokapić nije imao zamjerki na njega pa je čak insistirao, kako saznajemo, da ugovor bude potpisan prije izbora u Herceg Novom kako bi na taj način pomogao koaliciji “Mir je naša nacija” sa kojom je uspostavio neformalni savez koji ga trenutno i čuva od smjene.

Nakon što je patrijarh izrazio spremnost da dođe na Vasiljevdan 12. maja, i tada potpiše Temeljni ugovor, premijer Krivokapić izašao je u javnost “otrkićem” da nisu svi članovi Temeljnog ugovora u skladu sa crnogorskim zakonom što je bila neistina jer su sporni članovi identični kao oni u ugovorima potpisanim sa Rimokatoličkom crkvom i Islamskom zajednicom.

Uslijedila je blamaža prilikom dolaska Krivokapića u Beograd gdje ga je tokom zasijedanja Sabora pozvao mitropolit Joanikije, kako bi potpisao Temeljni ugovor. Ovaj je doputovao u Beograd ali onda volšebno odbio da potpiše ugovor pravdajući to željom da bude potpisan u Crnoj Gori.

Par dana kasnije Krivokapić se skrušeno pojavio na dočeku mitropolitu Joanikiju moleći javno za oproštaj, skupljajući na taj način jeftine poene u cilju popravljanja urušeno rejtinga, pred zakazano razrešenje ministra Leposavića glasovima DPS-a i satelita i samo četiri poslanika GP URA iz parlamentarne većine.

Krivokapić je prije nekoliko dana gostujući na RTCG, ničim izazvan, još jednom napao Vladimira Leposavića da nije pripremao Zakone po agendi EU već se bavio nebitnim stvarima. Nebitne stvari na koje cilja premijer su upravo Temeljni ugovor, kao i Zakon o amnestiji učesnika javnih okupljanja.

Amnestija bi se odnosila na počinioce prekršajnih i krivičnih djela počinjenih na teritoriji Crne Gore u periodu od 28. decembra 2019. do 31. maja 2021. godine, što znači veliki broja građana protiv kojih se vodi prekršajni postupak jer su učestvovali u litijama. Ovaj, za Krivokapića nebitni zakon, ispravio bi veliku nepravdu koju je bivši režim počinio prema hiljadama građana čiji je grijeh bio samo u tome što su se protivili diskriminatorskoj DPS-ovskoj verziji Zakona o slobodi vjeroipsovjesti zbog kojeg se desila pobuna naroda i pad režima Mila Đukanovića.

Umjesto da podrži ovaj Zakon, Krivokapić koji je došao na vlast zahvaljujući pobuni naroda, podržao je skandalozna protažiranja kadrova policije koji su bili predvodnici terorisanja naroda a o kojima će javnost narednih dana biti dodatno upoznata.

Iz navedenog jasno je da Krivokapić ubrzano radi na povratku DPS-a na vlast bez izbornog procesa, i sada je samo na Demokratama i GP URA da mu to dopuste ili podrže izbor nove Vlade koja bi zaustavila ovaj proces.

POVEZANO:

Krivokapić nije uspio da obmane Patrijarha, Leposavić smijenjen jer nije htio da vara SPC!

- Advertisement -
- Advertisement -

Pratite nas

16,985FansLike
2,458FollowersFollow
61,453SubscribersSubscribe

Morate pročitati

- Advertisement -

Pročitajte još

- Advertisement -