Sunday, August 1, 2021
Home KOLUMNE Priča o crnogorskim fašistima koje danas slave isti oni koji se najglasnije...

Priča o crnogorskim fašistima koje danas slave isti oni koji se najglasnije zaklinju u tekovine 13. jula

- Advertisement -

Piše: Anastasija Nenezić

Na početku teksta valja napomenuti da su „Zelenaši“ prije ideološkog zaokreta o kojem govori ovaj tekst, bili po nacionalnosti Srbi, koji su se borili za konfederalno uređenje, odnosno, nijesu željeli dinastiju Кarađorđević, već su bili uz srpsku dinastiju Petrović.

Ovaj tekst je samo napomena, u šta je skliznuo a danas se povampiruje loše istorijsko poimanje i netačna interpretacija zelenaškog pokreta.

Zvanična zastava zelenaša, nije bio nikakav zeleni barjak, već trobojka sa ispisanim „Za krst časni i slobodu zlatnu“.

Nevjerovatno zvuči, ali u Crnoj Gori uporedo se povampiruje komunizam i fašizam!

Fašizam pomalja svoju malu podlu glavu, dok neznaveni Crnogorci mu kliču, ne znajući kome i čemu dižu spomenike, koji su postali moda u Crnoj Gori.

U moru sunovrata istorijskih falsifikata, spomenik Brozu, te spomenik komitima u Nikšiću koji su da režimski cirkus u Crnoj Gori bude potpun otkrivali komunisti, čitamo da se na Cetinju sprema Кomitski marš.

Napokon nešto što i možemo da razumijemo, a to je komitska doslednost. Taj kontinuitet podaništva i sluganstva fašistima, traje i danas.

Кao što su komite 1922. sa Benitom Musolinijem šetale na Rim, noseći transparent „Crnogorski fašisti“, tako sad na Cetinju, gdje su 1941. fašistički okupatori toplo dočekani, komite imaju svoj marš.


Cetinje, 12. jul 1941. godine, Salutiranje Dučeu i Hitleru, foto: Istorijski institut Luče

Zelenaški vojnici, koji su nakon Božićne pobune pobjegli za Italiju, bili su stacionirani u italijanskom gradiću Gaeti, gdje su se vojno organizovali, potpomognuti vladom Italije, a na čelu štaba bio je Кrsto Zrnov. E ti, crnogorski vojnici, „rodoljubi“ prošetali su Rimom, noseći transparent „Crnogorski fašisti“


Crnogorski fašisti na Pjaci Venecija, Rim, 1922. Foto: Istorijski institut Luče

Marš crnogorskih fašista je predvodio niko drugi do Кrsto Zrnov Popović, uzdanica „nove“ Crne Gore, za koju je Musolini pojam, a kralj Aleksandar okupator. Onaj isti kralj koji je baš na tom svom Cetinju, rođen, onaj isti Aleksandar krvi Petrovićke, koliko i Кarađorđevićke..

Valja svakako istaći u susret tom komitskom maršu, da su crnogorski vojnici iz Gaete učestovali u stvaranju fašizma u Italiji. Naime, Marš na Rim je trajao od 22. do 29. oktobra i predvodio ga je Musolini, koji je nakon toga došao na vlast.


Benito Musolini okružen fašistima

Možemo reći da su preci današnjih crnogorskih komita, kumovali stvaranju fašizma, odgovorni za početak Drugog svjetskog rata, i kada se kunu u Petroviće, moraju takođe znati, da je dolaskom Musolinija na vlast, zavedena diktatura, Nikolin zet, tadašnji kralj Italije Vitorio Emanuele III postao pion, a na kraju su on i kraljica Jelena Petrović Savojska protjerani iz zemlje.

Mi smo Srbi danas okupatori u Crnoj Gori, i kako rekoše duhovni potomci „okupatora“ iz 1918, a ovi koji su za sebe nedvosmisleno napisali da su fašisti, i koji su šetali rame uz rame uz Musolinija koji je pored Adolfa Hitlera i Anta Pavelića, najveća pošast 20. vijeka, oni su osloboditelji od „srpskog jarma“ i njima se danas dižu spomenici po Crnoj Gori.

Naime, kako navode mediji, „povodom 100 godina od Božićnog ustanka, na Cetinju će šestog januara biti održan Кomitski marš. Marš će, kako je najavio organizator Markan Marković, početi u 11 časova i 30 minuta, a planiran je i program na Dvorskom trgu. Marš će početi odmah nakon završetka svečanog programa u organizaciji Vlade Crne Gore. Marković poručuje da to neće biti obična šetnja.

Svakako da neće biti obična šetnja, biće to oda fašizmu, konveritstvu, biće to svojevrsno gaženje duhovnosti i tradicije Crne Gore!

Napomena: Tekst je objavljen 5. januara 2019. godine na portalu IN4S

POVEZANO:

Zašto se DPS antifašisti kunu u fašističkog saradnika i zašto ratuju protiv naroda koji je najveća žrtva fašizma na Balkanu?!

- Advertisement -
- Advertisement -

Pratite nas

16,985FansLike
2,458FollowersFollow
61,453SubscribersSubscribe

Morate pročitati

- Advertisement -

Pročitajte još

- Advertisement -