Monday, August 2, 2021
Home KOLUMNE Ко ће гласати за смјену Лепосавића?

Ко ће гласати за смјену Лепосавића?

- Advertisement -

Да ли је на помолу нека нова већина, која ће на политичку сцену бар на тренутак вратити ДПС?

Пише: Јанко Плавшић

Предсједник Скупштине Црне Горе, Алекса Бечић најавио је да ће 16.јула на дневни ред скупштине доћи и тачка о изгласавања повјерења министру Владимиру Лепосавићу. То је дан кад ће се цртати неке нове коалиционе смјернице за будућност. И можда то не изгледа на први поглед тако али мени све више личи на трасирање пута у неком новом/старом политичком животу Црне Горе.

Као прво, морам нагласити изузетан професионализам актуелног министра правде Владимира Лепосавића. И ако је већ дуже вријеме суочен са чињеницом да му се разрешење спрема, господин Лепосавић је до свог посљедњег тренутка на позицији министра, свој посао обављао максимално коректно. Да је то могло брже и боље, могло је, али гледајући остале министре, част изузецима он је био и више него коректан.

Као друго и ако није на мјесто министра дошао кроз изборни процес и као неко кога су грађани бирали, максимално је био посвећен свим темама због којих је и доведен на мјесто министра. А његов чврст став по питању Сребренице је за поштовање из два разлога, што није подлегао притиску и што није окренуо леђа Српском народу, бранећи се неким међународним пресудама, политичког суда у Хагу као многи у новој већини. Његов став је мисао већине гласача који подржавају ову владу. Не обазирући се на притиске страних елемената као и на притиске међународне заједнице и домаћих политичара, који на рачун сребреничких жртава скупљају политичке поене. Не негирајући ни једном тај злочин али не дозволивши ни етикете који остаци ДПС-а и страних амбасада покушавају пришити Српском роду. И сигуран сам да ће Срби у Црној Гори то знати цијенити. Брзина и посвећеност у изради закона о слободи вјероисповијести, који је исправио онако велику неправду над Српском православном црквом је његово дјело. Као и темељни уговор са СПЦ, чије потписивање данашњи премијер Здравко Кривокапић, на чијем инсистирању се разрјешава министар Лепосавић, покушава да избјегне да потпише.

Здравко Кривокапић је прекршио сва обећања која је он лично дао српском народу у изборној кампањи. Предводећи најјачу коалицију и оне који су годинама трпјели тортуру бившег режима. Па је тако на ред дошла и смјена министра правде Лепосавића, само за сјену министра неће гласати сви они који чине већину. Политичке странке окупљене око коалиције За будућност Црне Горе неће гласати за разрешење министра Лепосавића. Демократска Црна Гора у свом маниру као и за већину случајева игра на оно можда а можда и не. Мада судећи по њиховим изјавама они неће гласати за сјену Лепосавића заједно са ДПС-ом. Па ко ће онда гласати за смјену. Они који трасирају пут новој политичкој већини или то пак прижељкују. Бивши чиниоци власти и УРА. А све то предводи премијер Здравко Кривокапић, који је у једној тв емисији на телевизији Вијести отворено причао о тој алтернативи. Да ли је на помолу нека нова већина, која ће на политичку сцену бар на тренутак вратити ДПС. Ако на то додамо да се увелико прича о формирању неке нове странке на чијем ће челу бити Здравко Кривокапић. Да ли ће смјена министра Лепосавића бити рецепт Здравка Кривокапића па и у догледној будућности очекујемо још овако блиске сарадње између ДПС-а и премијера? А све ово може исправити само премијер повлачењем оваквог захтијева.

- Advertisement -
- Advertisement -

Pratite nas

16,985FansLike
2,458FollowersFollow
61,453SubscribersSubscribe

Morate pročitati

- Advertisement -

Pročitajte još

- Advertisement -