Monday, August 2, 2021
Home CRNA GORA Amandmani Demokrata: Samo Srebrenica da bude genocid, sve ostalo "samo" zločini!

Amandmani Demokrata: Samo Srebrenica da bude genocid, sve ostalo “samo” zločini!

- Advertisement -

Demokratska Crna Gora predala je amandmane na Predlog Rezolucije o genocidu u Srebrenici koji je podnijela Bošnjačka stranka i o kojem se raspravljalo danas u Skupštini.

U amandmanu 2 Demokrate traže da se prvobitni naziv Rezolucije promijeni i da glasi Rezolucija o genocidu u Srebrenici i drugim zločinima na prostoru bivše Jugoslavije.

Ovim amandmanom Demokrate su u prvi plan istakle, kako oni tvrde, genocid u Srebrenici, pa onda dodale i druge zločine na području bivše Jugoslavije. Oni su na ovaj način izvršili rangiranje zločina, pri čemu su potencirali  stradanje jednog naroda u odnosu na druge.

Ovim predlogom je zločin u Srebrenici izdignut na viši nivo i njemu su podređeni svi ostali zločini.

U 4. amandmanu se konstatuje činjenica da nadležni Međunarodni sud u Hagu utvrdio da je u genocidu u Srebrenici stradalo preko 8.000 civila bošnjačke nacionalnosti.

Na isti način su se mogle brojčano pobrojati sve žrtve na prostoru bivše Jugoslavije, pozivajući se na odluke sudova bivših jugoslovenskih država, međutim, ovdje se pribjeglo isticanju stradanja samo jednog naroda,

Postavlja se sa pravom pitanje, koja je suštinska razlika između prvobitnog predloga Rezolucije Bošnjačke stranke i ovog predloga sa svim amandmanima Demokrata.

Suština je ista, ističe se samo stradanje, odnosno,  zločini jednog naroda.

(BORBA)

- Advertisement -
- Advertisement -

Pratite nas

16,985FansLike
2,458FollowersFollow
61,453SubscribersSubscribe

Morate pročitati

- Advertisement -

Pročitajte još

- Advertisement -