Tuesday, June 15, 2021
Home CRNA GORA Катнићев одлазак у пензију за три дана мало извјестан

Катнићев одлазак у пензију за три дана мало извјестан

- Advertisement -

Црногорски правници имају опречна мишљења о томе да ли је главни специјални тужилац Миливоје Катнић испунио услове да за три дана оде у пензију.

Извршни директор Центра за грађанске слободе (ЦЕГАС) Борис Марић, казао је да Катнић може остати на функцији до 66 године (још двије године) ако су тачне његове тврдње да му није уплаћиван бенефицирани радни стаж: “Ако је то тачно, он може остати на функцији јер кумулативно није стекао услове за старосну пензију и пензију по основу година радног стажа”, објашњава Марић за “Вијести”.

С друге стране, додаје он, ако се неспорно утврди да Катнић има онолико година бенефицираног радног стажа колико посланици власти тврде да има, надлежни орган мора реаговати по службеној дужности, те по сили закона констатовати престанак функције специјалном тужиоцу.

Посланик Демократског фронта (ДФ), Славен Радуновић, саопштио је прекјуче да ће Катнић по сили закона морати да оде у пензију 12. јуна. “По члану 9 Закона о државном тужилаштву, тужилац иде у пензију кад испуни услове за њу. Како су 4. јуна у Службеном листу објављене и измјене Закона о раду, којима се регулише и бенефицирани радни стаж, информишем вас да је Катнић 6. маја напунио 64 године живота, да има преко 41 годину стажа осигурања и како му се старосна граница за престанак радног односа снижава по сили закона за скоро четири године, њему 12. јуна по сили закона престаје функција”, рекао је Радуновић у Скупштини током расправе о годишњем извјештају о раду Тужилачког савјета и Државног тужилаштва за претходне двије године.

Катнић је одговорио да се нијесу испунили услови за његову пензију. Он каже да има 64 године и 36 година стажа осигурања, те да има право да ради још двије године. “Кад је ријеч о смањивању за бенефицирани радни стаж – да би тај стаж могао постати стаж осигурања, он мора бити предвиђен као такав, мора бити предвиђен као обавеза Законом о пензијском и инвалидском осигурању (ПИО) и мора бити плаћен. Мени није плаћен један цент за то осигурање”, тврди он.

Да ли је тако “Вијестима” није су одговорили из Фонда ПИО.

Професорица радног права, Весна Симовић Звицер, казала је да је питање престанка функције државног тужиоца уређено Законом о државном тужилаштву. Измјенама тог закона прецизирано је, каже, да тужилачка функција престаје кад тужилац испуни услове за остваривање права на старосну пензију, а то право је, додаје, уређено Законом о ПИО, а не Законом о раду.

“Закон о раду, на који се у овом случају погрешно позивају појединци, не дефинише услове за остваривање права на пензију, већ услове за престанак радног односа по сили закона. Дакле, радни однос и функција нијесу исти појмови. Онда се може поставити питање – да ли су државни тужиоци, као рецимо и судије, у класичном радном односу? Они нијесу у класичном радном односу, већ имају нека права из радног односа. Али у погледу статусних питања, Закон о раду се не може примјењивати на њих. Тај закон се односи на оне који имају послодавце с којима су закључили уговор о раду, што тужиоци немају”, наводи Симовић Звицер за “Вијести”.

Она објашњава да је радни однос судијама и тужиоцима престајао кад испуне “крајни услов” – раније с навршених 67 година, док је сад с навршених 66 година за мушкарце и 64 за жене.

“Кад је ријеч о престанку радног односа државном тужиоцу или судији који је стакао услове за остваривање права на старосну пензију, у радном праву имамо принцип највеће повољности. То, дакле, значи да примјењујете ону норму која је у конкретном случају најповољнија за лице. Рецимо да имате ситуацију да неко има 40 година стажа осигурања и 61 годину живота. Ако није напунио 66 година, ви ћете примијенити тај крајни услов који предвиђа Закон о ПИО. То би требало да буде пракса у свим демократијама, па и у црногорској. Те одредбе су и раније постојале”, наглашава Симовић Звицер.

Посланик ДФ-а, Радош Зечевић, поновио је јуче да Катнић има услове за одлазак. Он тврди да је ГСТ даном престанка активне војне службе, 11. марта 2005. године, имао преко 25 година стажа и да му се због тога старосна граница за престанак радног односа смањује за скоро четири године.

Зечевић је позвао Тужилачки савјет да закаже ванредну сједницу на којој ће констатовати престанак функције Катнићу.

Из ТС нијесу хтјели да одговоре да ли ће то и учинити. “Обавјештавамо вас да о свим донијетим одлукама Тужилачки савјет благовремено информише јавност”, казали су. Сједница на којој ће бити изабран нови в.д. ВДТ-а, јер Ивица Станковић стиче услове за старосну пензију је у четвртак 10. јуна.

Из Демократске Црне Горе су на питање – да ли њихова партија сматра да су се стекли услови за одлазак Катнића у пензију – одговорили да се не могу “прецизно изјаснити”. “Нијесмо имали увид у чињенице и документа која је презентовао г. Радуновић, те се с тим у вези не можемо прецизно изјаснити, осим што можемо констатовати да, уколико су презентоване информације тачне, онда господин Катнић мора у пензију”, саопштили су они.

Из ГП УРА, трећег конституента власти, нијесмо добили коментар на ову тему. Посланици Демократа и УРА нијесу подржале колеге из ДФ-а прије два дана у парламенту, када су честитали одлазак у пензију Катнићу.

Радни однос ће престати великом броју људи
Симовић Звицер каже да је циљ измјена Закона о раду да се Катнић пошаље у пензију. Међутим, она сматра да измјене неће погодити само главног специјалног тужиоца. “Извршна власт није смјела да ћути на овакаве измјене системског закона. Оне ће довести до ситуације да ће радни однос по сили закона престати великом броју лица. Питање је какве ће ефекте по пензиони систем имати ове измјене. Годинама уназад имамо информације да је пензиони систем неодржив. Својевремено смо, да би помогли том систему, пензиону границу помјерали са 65 на 67 година”, подсјећа она.

Зечевић изнио детаље о војном стажу ГСТ
“Подсјећамо Катнића да је 31.5.1993. године постао капетан, 16.6.1995. капетан И класе, 19.6.1999. мајор, 9.3.2003. потпуковник и да му је активна служба престала 11.3.2005. За то вријеме радио је на радним мјестима на којима се ефективно проведених 12 мјесеци рачуна у стаж осигурања као 15 мјесеци. Такође, од 1.9.1985. до 30.5.1993. радио је на мјестима на којима се стаж осигурања рачуна с увећаним трајањем и то у највећем дијелу на радним мјестима, односно пословима на којима се ефективно проведених 12 мјесеци рачуна у стаж осигурања као 16 мјесеци. Даном престанка активне службе, 11.3.2005, Катнић је имао преко 25 година стажа осигурања (ефективни плус с увећаним трајањем) и на основу тога му се старосна граница смањује за близу четири године”, саопштио је јуче Радош Зечевић.

- Advertisement -
- Advertisement -

Pratite nas

16,985FansLike
2,458FollowersFollow
61,453SubscribersSubscribe

Morate pročitati

- Advertisement -

Pročitajte još

- Advertisement -