Sunday, August 1, 2021
Home Uncategorized Радуловић би да се настави "добра пракса" сарадње Kривокапића и Бечића са...

Радуловић би да се настави “добра пракса” сарадње Kривокапића и Бечића са Ђукановићем

- Advertisement -

Министарство вањских послова (МВП) сматра да би, поводом избора будућих дипломата, требало наставити добру праксу да се амбасадори бирају договором три предсједника државе, Владе и Скупштине и шефа дипломатије, пише Дан.

Из МВП-а су истакли да су спољнополитичке консултације поменута четири званичника нешто што треба наставити.

Постављење амбасадора је до сада усаглашавано на спољнополитичким консултацијама предсједника Црне Горе, предсједника Скупштине, предсједника Владе и министра вањских послова. Иако се ради о формату који нема законско утемељење, сматрамо да се ради о добром и корисном формату и вјерујемо да га у условима кохабитације треба наставити”, саопштили су Дану из МВП-а.

Они су то навели након информација да је Мило Ђукановић као шеф државе вратио 11 предлога за будуће амбасадоре.

Из МВП-а подсјећају да за именовање шефова дипломатско-конзуларних представништава нијесу предвиђени посебни рокови.

“У складу с Законом о вањским пословима, опозвано је осам амбасадора и један генерални конзул, док је Влада покренула процедуре опозива још шест амбасадора. Такође, МВП је покренуло процедуре за постављење 12 амбасадора. У складу са Законом о вањским пословима, специјалне изасланике и сталне отправнике послова именује министар, а законом није предвиђено да је за ове функције потребна сагласност неког од субјеката који у оквирима своје надлежности врше вањске послове, укључујући и одређивање привременог отправника послова”, наводе из МВП-а.

Како су додали, када је у питању именовање отправника послова, био он стални или привремени, то је по правилу дипломата који због одсуства или спријечености шефа дипломатског представништва привремено обавља послове шефа, односно до именовања амбасадора. Сходно Закону о вањским пословима, поставља га министар, односно амбасадор.

“Што се тиче специјалних изасланика, у складу са законом, њихово именовање је такође у ингеренцијама министра вањских послова, у зависности од спољнополитичких приоритета”, истичу из МВП-а.

Из тог ресора понављају да се имена кандидата за амбасадоре, сходно дипломатској пракси, не саопштавају јавности док не добију агреман, односно сагласност државе пријема у којој ће обављати своју дипломатску мисију.

“То се сматра недипломатским, а могло би бити схваћено и као притисак на земљу пријема да прихвати предложено лице за амбасадора. Због тога се име новоименованог амбасадора саопштава тек по добијању сагласности агремана”, саопштено је из МВП-а.

Како су појаснили, по добијању информације да је предлог за новог амбасадора прихваћен од државе пријема, предсједник државе потписује указ о именовању и акредитивна писма којим се амбасадор овлашћује, односно акредитује за пуноправно представљање и заступање земље која гаупућује, о чему сеобавјештава и јавност. .

Не дијеле људе по томе ко је како гласао на референдуму

На питање како коментаришу то што предсједник државе има неке резерве према одређеном броју предложених кандидата и да ли је истина да је предлог да Милка Тадић Мијовић буде амбасадор у САД враћен, из тог ресора су одговорили да не полемишу јавно о именима до добијања агремана.

“Одабир дипломатских представника једино је могуће спровести у складу са условима и критеријумима који су јасно дефинисани Законом о вањским пословима, а као што је већ саопштено, МВП не дијели људе но критеријуму коју су од двије понуђене опције заокружили на референдуму 21. маја 2006. године, нити је то критеријум по коме бисмо предлагали највише дипломатске представнике Црне Горе. Када су у питању персонална рјешења за именовање на конкретне позиције, понављамо став да ће се МВП држати устаљене праксе, те да јавно неће полемисати о именима до добијања агремана земље пријема”, поручују из МВП-а.

- Advertisement -
- Advertisement -

Pratite nas

16,985FansLike
2,458FollowersFollow
61,453SubscribersSubscribe

Morate pročitati

- Advertisement -

Pročitajte još

- Advertisement -