Tuesday, June 15, 2021
Home KOLUMNE Bećir Vuković: Referendum o švercu cigareta

Bećir Vuković: Referendum o švercu cigareta

- Advertisement -

Piše: Bećir Vuković

Bogomi, da bi ovoliki narod primao plate, moraju da šfercuju duvan, slušali smo godinama babe po ulicama od kojih smo kupovali duvan. Kako onda, tako i danas.

Sasvim prosta rečenica, koja funkcioniše u podsvijesti naroda.

Ali, doši su crnji dani kad se duvanom ne puni “najbolji budžet na svijetu”, kako reče min. finansija MS (bivši bloger), nego, pune se džepovi švercera.

Da li je bivši bloger MS (a sadašnji min. finansija), takozvani – personalni bloger – bog zna, odnosno, onaj na temi – ličnih interesa – koji nisu vezani s poslom, ne zna ni premijer ZK. Nije lud da zna. O pravom blogeru niko ništa ne zna. Fertik.

Ako vi ne znate, bloger tačno zna šta su banana državice. Onda, odnegde, doskita se, i preko noći postane ministar finansija. Baš, lepo.

(Znate li kako, uglavnim, blogeri završe. Jednog jutra prosto nestanu, ostavljajući u krevetu uplakanu šefovu kćerku. A gdje su mu računi, bog zna. A, tamo, na nekoj egzotičnoj obali sa belim sitnozrnim peskom, čeka ga ljubav njegovog života.)

“Da bi državni šverc cigareta nesmetano funkcionisao, mora da ima saglasnost vrha Vlade”, kaže min. unutrašnjih poslova SS.

“Dio prihoda od šverca cigareta ide u privatne džepive, i on se kasnije stavlja na razne načine u legalne tokove”, pojašnjava min. unutrašnjih poslova SS. Zakleo bih se da je isto jednom pričao i na okruglom stolu u hotelu “Ljubović”, kojeg više nema. Fertik.

Jednu stvar znam, ja s tim nemam veze”, zaključuje min. unutrašnjih poslova SS.

Sasvim prostoproširena rečenica, koja prije pripada kakvom ispisanom humoristi, ali ne i neiskusnom min. unutrašnjih poslova.

Može se i ovako pisati i govoriti, ali tek kad podnesete ostavku.

U našem slučaju, što će reći našoj podsvijesti, min. unutrašnjih poslova je glavna poluga šverca cigareta.

(Crnogorska duvanska povijest ima svoj kontinuitet, rekao bi isfinjeniji diplomata.)

“Da bi taj sistem funkcionisao i da bi se na to zažmurilo, u odgovarajućem momentu morate da imate zeleno svijetlo u Carini, policiji, odnosno, Ministarstvu unutrašnjih poslova, i vrhu same Vlade”, plastičan je ministar SS.

Meni, koji volim fantastične slike, naročito se sviđa ono – žmurenje pred semaforom.

Min. unutrašnjih poslova ne mora biti lirska duša. Od njega se ne ište ni posebna pismenost, ni stil. Međutim, min. SS, kao da se bavi slobodnim stihom. U svakom slučaju, njegova izjava je profinjena – gipka – elastična.

Naravno, sva ta isfinjenost, ministra SS ne (ograđuje) od ove i ovakve vlade.

Pa, ipak, kao da SS u izvjesnom smislu bježi od – švercera cigareta iz vrha Vlade – u kojoj bi trebao da je ekspertom za gonjenje svih švercera.

Sa druge strane, ministar policije SS, morao bi da nam kaže zašto vrh Vlade – po cijenu fotelja – nikome ne da da nosa pomoli u Carinu, i Luku Bar.

Iznad fabrike cigareta u Poljima kod Mojkovca, ni ptica ne smije da proleti.

Otprilike, ministar SS našao se u neobranom grožđu, iako ne radi u “Plantažama”.

“Nisam bio pozvan na kontrolno saslušanje”, zaključuje ministar unutrašnjih poslova SS.

Ovo je, međutim, vrlo opasna rečenica. Računa, valjaće mi kad tad. Kao da je htio reći: pozvani su oni koji švercuju. Sami akcenat ministrove govorancije na to upućuje. Pa, je li..?

Kad je već tako, a tako je – vrh Vlade švercuje cigarete – ista bi morala organizovati opštenarodni referendum o švercu cigareta sa pitanjima:

1) Da li ste za legalni državni šverc cigareta

2) Da li ste protiv legalitacije državnog šverca cigareta

U svakom slučaju odgovor glasi: i ova vlada pašće na duvanu.

- Advertisement -
- Advertisement -

Pratite nas

16,985FansLike
2,458FollowersFollow
61,453SubscribersSubscribe

Morate pročitati

- Advertisement -

Pročitajte još

- Advertisement -